13/10/15

5 συνταγές για κέικ στο φλιτζάνι

Δεν έχεις χρόνο να χτυπήσεις στο μίξερ ή να περιμένεις να ψηθεί το γλυκό στο φούρνο; Εδώ είσαι.
Όταν σε πιάνει η λιγούρα για γλυκό, δεν έχεις χρόνο και όρεξη να χτυπήσεις στο μίξερ ή να περιμένεις να ψηθεί το γλυκό στον φούρνο. 
Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε για σένα 5 συνταγές για κέικ στο φλιτζάνι, έτοιμα σε 5 λεπτά, στον φούρνο μικροκυμάτων!
 Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία - ακόμα κι αν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις, αυτά τα γλυκά σίγουρα
μπορείς να τα φτιάξεις! Θυμήσου ότι σε όλες τις παρακάτω συνταγές, πρέπει να χρησιμοποιήσεις μεγάλο και ψηλό φλιτζάνι ή μεγάλη κούπα καφέ, και φυσικά να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες ψησίματος.


Υλικά
3 κ.σ. βούτυρο
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
3 κ.σ. γάλα πλήρες
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο σε μεγάλο και ψηλό φλιτζάνι και ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και χτυπάμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά. Βάζουμε το φλιτζάνι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε μεσαία θερμοκρασία. Το “κέικ” θα φουσκώσει, ενώ στο εσωτερικό θα είναι υγρό. Αν το θέλουμε πιο σφιχτό, ψήνουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Μπορούμε να ελέγξουμε το εσωτερικό του με το τεστ της οδοντογλυφίδας (βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και αν μένουν υπολείμματα μείγματος στην επιφάνεια, ψήνουμε επιπλέον). Σερβίρουμε σκέτο, με σαντιγί ή με παγωτό.

Υλικά
5 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
1/2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
4 κ.σ. γάλα πλήρες
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γλ. βανίλια σε σκόνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Σε μεγάλο και ψηλό φλιτζάνι βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το φλιτζάνι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε μεσαία θερμοκρασία.
Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με παγωτό και σιρόπι καραμέλα (ταιριάζει πολύ!).

Υλικά
3 κ.σ. βούτυρο
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
3 κ.σ. γάλα πλήρες
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. χοντρό αλάτι
2 κ.σ. dulce de leche (καραμελωμένο γάλα-συνταγή εδώ)

Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο σε μεγάλο και ψηλό φλιτζάνι και ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και χτυπάμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά. Γαρνίρουμε 1 κ.σ. καραμελωμένο γάλα στην κορυφή του μείγματος και το αφήνουμε να απλωθεί στο μείγμα.
Βάζουμε το φλιτζάνι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε μεσαία θερμοκρασία. Το “κέικ” θα φουσκώσει, ενώ στο εσωτερικό θα είναι υγρό. Αν το θέλουμε πιο σφιχτό, ψήνουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Μπορούμε να ελέγξουμε το εσωτερικό του με το τεστ της οδοντογλυφίδας (βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και αν μένουν υπολείμματα μείγματος στην επιφάνεια, ψήνουμε επιπλέον). Σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με 1 κ.σ. καραμελωμένο γάλα.



Υλικά
1 κ.σ. βούτυρο
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
1 κ.σ. γάλα πλήρες
1 ώριμη μπανάνα (αν χρησιμοποιήσουμε μαυρισμένες, ακόμα καλύτερα)
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο σε μεγάλο και ψηλό φλιτζάνι και ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και χτυπάμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τη λιωμένη μπανάνα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ καλά.
Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά. Βάζουμε το φλιτζάνι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε μεσαία θερμοκρασία. Το “κέικ” θα φουσκώσει, ενώ στο εσωτερικό θα είναι υγρό. Αν το θέλουμε πιο σφιχτό, ψήνουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Μπορούμε να ελέγξουμε το εσωτερικό του με το τεστ της οδοντογλυφίδας (βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και αν μένουν υπολείμματα μείγματος στην επιφάνεια, ψήνουμε επιπλέον). Σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με παγωτό.


Υλικά
3 κ.σ. ψίχουλα από μπισκότα τύπου digestive σπασμένα στο χέρι
4 κ.σ. βούτυρο
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
3 κ.σ. γάλα
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
2-3 ζαχαρωτά (marshmallows)

Εκτέλεση
Βάζουμε τα ψίχουλα από μπισκότα με 1 κ.σ. βούτυρο σε ψηλό και μεγάλο φλιτζάνι. Ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, ανακατεύουμε και με κουτάλι τα πιέζουμε στον πάτο του φλιτζανιού. Σε ένα μπολ, ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων 3 κ.σ. βούτυρο για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και χτυπάμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά. Ρίχνουμε το μείγμα του μπολ στο φλιτζάνι, πάνω από τη βάση μπισκότου. 
-->
Προσθέτουμε πάνω πάνω τα marshmallows. Βάζουμε το φλιτζάνι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό σε μεσαία θερμοκρασία. Για να πετύχουμε το εφέ του καψίματος χρησιμοποιούμε φλόγιστρο (προαιρετικά) Σερβίρουμε αμέσως.
ta-masalia