20/10/15

Σπιτικές κονσέρβες

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τόσα λαχταριστά λαχανικά και φρούτα που αυτήν την εποχή τα βρίσκουμε σε πολύ καλές τιμές.
Τι απόλαυση, να τρώμε στη μέση του χειμώνα βερίκοκα, αχλάδια και άλλα πολλά! Οι σπιτικές κονσέρβες περιέχουν αλάτι ή ζάχαρη, δεν έχουν συντηρητικά, είναι πολύ υγιεινές και φυσικά έχουν περισσότερα συστατικά απο τα κατεψυγμένα τρόφημα.
Οι κονσέρβες αυτές είναι δυνατόν να διατηρηθούν περισσότερο απο ένα χρόνο σε ένα
σκοτεινό ντουλάπι.
Μπορούμε να χρησιμοποιείσουμε τα βάζα με το μεταλικό καπάκι ή τα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς με σιδεράκι και έχουν λαστιχένια φλάντζα στο καπάκι. Πριν χρησιμοποιείσουμε κάποιο βάζο καλό είναι να το αποστειρώνουμε (βγάζοντας το μεταλλικό καπάκι).
Η αποστείρωση γίνετε αν βάλουμε το βάζο σε μια κατσαρόλα νερό και το βράσουμε για δέκα λεπτά περίπου. Πλαίνουμε και στεγνώνουμε το βάζο. Έπειτα το γεμίζουμε δύο εκατοστά απο το χείλος με φρούτα, λαχανικά, κρέατα μαζί με τη σάλτσα τους.
Α’ τρόπος. Αν χρησιμοποιήσουμε βάζο με μεταλλικό καπάκι, βράζουμε το καπάκι 10 λεπτά σε λίγο νερό, ώστε να ζεσταθεί η κόλλα που έχει πάνω του και κλείνουμε με πολύ δύναμη το βάζο όπως είναι ζεστό και το γυρίζουμε ανάποδα.
Αφήνουμε το βάζο ανάποδα μια βραδιά και ελέγχουμε το πρωί αν έχει βγεί ζουμί απο την κονσέρβα. Αν έχει βγει ζουμί τότε σημαίνει οτι δεν έκλεισε αεροστεγώς και πρέπει να καταναλωθεί στις επόμενες μέρες.
Β’ τρόπος. Κλείνουμε τα βάζα με το μεταλλικό καπάκι με πολύ δύναμη (χωρίς να έχουμε ζεστάνει προηγουμένως το καπάκι). Βάζουμε τα βάζα σε μια κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητας, αναποδογυρίζμενα και ανάμεσά τους πανιά, ωστε να μη χτυπήσουν μεταξύ τους κατα τη βράση. Βάλτε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτοι ατμοί. Απο κει και πέρα μετράμε το χρόνο μαγειρέματος. 
-->
Πρέπει να αλλάζουμε τα μεταλλικά καπάκια μετά απο κάθε χρήση. Αν χρησιμοποιείσουμε βάζο με λαστιχένια φλάντζα στο καπάκι, συνιστάται να αλλάζεται την φλάντζα μετά απο κάθε χρήση.
piperies-agiou-georgiou
master-lista