10/11/15

Πως να φτιάξεις ένα ράφι που φωσφορίζει στο σκοτάδι!

Αν θέλεις να διακοσμήσεις το χώρο σου με ένα ιδιαίτερο ράφι, δοκίμασε αυτό. Φτιάξε μόνος σου ένα DIY ράφι που φωσφορίζει στο σκοτάδι, εύκολα και γρήγορα!
Ξέρω πόσο όλοι αγαπάμε τα DIY, ιδίως όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ξύλο. Η αφορμή για την κατασκευή αυτού του ραφιού που λάμπει στο σκοτάδι δόθηκε, όταν βρήκα μια ξύλινη τάβλα, ξεχασμένη μέσα στο γκαράζ μου. Κι επειδή ήθελα οπωσδήποτε
να τη χρησιμοποιήσω κάπως, έψαξα για διάφορες κατασκευές με ξύλο.
Βρήκα λοιπόν ένα τρόπο όχι μόνο να επισκευάσω το παλιό ξύλο, αλλά και να το κάνω να λάμπει! Από κάτω θα σου δείξω πως να το φτιάξεις μόνος σου!

DIY για ράφι που λάμπει στο σκοτάδι!

alfadi-metrhsh-tavlas
Πριν ξεκινήσεις οτιδήποτε θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι η τάβλα που έχεις είναι ίσια, αλλιώς δε θα βγει καλό το ράφι. Χρησιμοποίησε ένα αλφάδι, για να το καταλάβεις. Αν έχει κάποια μικρή κλίση, απλώς τρίψτο με λίγο γυαλόχαρτο.
Το επόμενο βήμα είναι να ασφαλίσεις τις πιθανές τρύπες που υπάρχουν στο ξύλο, στην κάτω μεριά του. Για να το κάνεις αυτό δε θέλει κάτι ιδιαίτερο. Απλώς τηναυτοκόλλητη, μονωτική ταινία. Άφησε το με την αυτοκόλλητη ταινία για 1-2 μέρες, αναλόγως και τον καιρό. Όσο περισσότερη ζέστη έχε, τόσο πιο εύκολα λιώνει η κόλλα και εφάπτεται καλύτερα με το ξύλο.
xrwma-lampei-skotadi
Τώρα πάμε να φτιάξουμε το χρώμα, για να κάνεις το ράφι σου να λάμπει! Ο επιχρωματισμός ξύλου θα γίνει με τον κλασσικό παραδοσιακό τρόπο ανάμιξης μπογιάς για ξύλο (pigment) με κρυσταλλική ρητίνη(crystal resin).
Αν δεν έχεις ξανασχοληθεί με ρητίνη, θέλει λίγη προσοχή. Πρέπει να είσαι σίγουρος, ότι δεν έχει ούτε μια φουσκάλα πριν τη ρίξεις πάνω στο ξύλο, γιατί θα σου κάνει βουναλάκια στο ράφι σου και δε θα φαίνεται ωραίο. Για να βγάλεις όλες τις φουσκάλες ζέστανε το μείγμα σε γκαζάκι ή με ένα πιστολάκι.
fwsorize-mpogia-ksulou
Αυτό που θα κάνεις είναι να αναμείξεις τη ρητίνη με το σκληρυντικό, πολύ καλά και στη συνέχεια να ρίξεις τη χρωστική. Η χρωστική ουσία ξύλου φυσικά. θα είναι η ειδική που φωσφορίζει. Θα τη βρεις σε χρωματοπωλεία ή στο διαδίκτυο.
rafi-lampei-skotadi epixrwmatismos-ksulou
Αφού φτιάξεις το χρώμα σου, άστο λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια, ρίξτο πάνω στις χαραμάδες του ξύλου και περίμενε. Πήγαινε να το ξαναδείς μετά από καμία ώρα, για να σιγουρευτείς ότι δεν στάζει από κάτω. Σε περίπτωση που το κάνει, μην αγχωθείς. Απλώς χρησιμοποίησε έξτρα μονωτική ταινία, ρίξε κι άλλη ρητίνη και άσε το χρώμα να στεγνώσει και να ποτίσει το ξύλο.
ksisimo-ksulou-gualoxartoverniki-gia-ksulo
Θα χρειαστεί περίπου 6 μέρες για να είναι έτοιμο. Όμως, για ασφάλεια άστο και λίγο παραπάνω. Όταν περάσουν οι μέρες, πάρε το γυαλόχαρτο, πέρνα όλη την επιφάνεια τς ξύλινης τάβλας και τέλος βερνίκωσέ τη.
-->

ksulina-rafia-fwsforize
Είναι έτοιμο! Ταιριάζει τέλεια στο σαλόνι, το μπάνιο ή ακόμα και την κρεβατοκάμαρά σου!