5/11/15

Panforte(Ζαχαροπλαστική)

Κατά λέξη σημαίνει «δυνατό ψωμί», αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ιταλικό είδος παστελιού.

Υλικά
100 γρ. φουντούκια
120 γρ. αμύγδαλα λευκά ή αναποφλοίωτα
120 γρ. φρουί γλασέ, ψιλοκομμένα (κόντιτα)
100 γρ. ανανάς, ψιλοκομμένος ή άλλο φρούτο της αρεσκείας μας
1 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. κόλιανδρος σε σπόρους, κοπανισμένος
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
1 λεμόνι, το ξύσμα του
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
4 κ.σ. μέλι
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Μερίδες: 10-12, Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 30΄-35΄, Αναμονή: 1-2 ώρες
Σε ένα τσέρκι ή ταψάκι διαμέτρου 23 εκ. στρώνουμε ένα ριζόχαρτο. Εάν δεν βρούμε, βουτυρώνουμε το κάτω μέρος από το τσέρκι ή το ταψί και στρώνουμε μία λαδόκολλα, την οποία επίσης βουτυρώνουμε.
Περνάμε τα φουντούκια και τα αμύγδαλα για λίγο από το φούρνο έως ότου πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με τα φρουί γλασέ, τον ανανά, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε στη φωτιά έτσι ώστε να αρχίσει να βράζει το μείγμα και η θερμοκρασία να φτάσει τους 120οC (αν δεν έχουμε θερμόμετρο κάνουμε το εξής: μόλις πάρει βράση το μείγμα, ρίχνουμε μία σταγόνα σε κρύο νερό· θα πρέπει να δούμε να σχηματίζεται μια μαλακή μπαλίτσα και όχι ίνες που διαλύονται).
Αδειάζουμε αμέσως πάνω από το μείγμα των ξηρών καρπών, ανακατεύουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε και στρώνουμε μέσα στη φόρμα πιέζοντας προς τα κάτω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 30-35 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Tip
-->
Αντί για φρουί γλασέ μπορούμε να βάλουμε γλυκά του κουταλιού, τα οποία θα στραγγίξουμε πολύ καλά από το σιρόπι.
steliosparliaros