25/11/15

"Sweet November" cake

"Sweet November" βαπτίστηκε αυτό το κέικ με τη μισόυγρη υφή του σαν τα νοτισμένα από τη βροχή χώματα του Νοέμβρη. Ένα κέικ με σκούρο, γήινο και μουντό χρώμα που ξέρει να κρύβει την υπέροχη, φρουτένια και γήινη γεύση του!
Τα μισόξερα φύλλα άρχισαν να γεμίζουν τις αυλές σε κάθε απόχρωση από την αχνή πράσινη μέχρι την κίτρινη και την κόκκινη. Η φύση σε όλο της το μεγαλείο αν και...


...ο ήλιος λάμπει και η ζέστη κοντεύει να μας κάνει να ξεχάσουμε την εποχή που ζούμε. Ευτυχώς υπάρχουν τα ξερά φύλλα, τα μαραμένα μπουμπούκια των λουλουδιών και τα χρυσάνθεμα που είναι ολάνθιστα κι αυτά τα πρωινά με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τους 12 βαθμούς για να μας θυμίζουν ότι ο χρόνος τρέχει!
Με τον ερχομό του Νοέμβρη... τα Χριστούγεννα κάνουν εκεί στο βάθος την εμφάνισή τους. Μαζί τους κι οι μυρωδιές τους... κανέλα και γαρίφαλο, οι γεύσεις τους...δαμάσκηνα, καρύδια, πορτοκάλι που όλα μαζί χορεύουν στο χορό ενός κέικ με θεϊκή γεύση! Ένα κέικ που όταν γευθείς την πρώτη μπουκιά δεν μπορείς παρά να νιώσεις εθισμένος!  

ΥΛΙΚΑ για μια μακρόστενη φόρμα
100 γρ. αραβοσιτέλαιο
50 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
100 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. μαύρη ζάχαρη
140 γρ. χυμό πορτοκαλιού
220 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, κοσκινισμένη
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
250 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα 
80 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Αλέθουμε στο multi τα δαμάσκηνα και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με την φαρίνα, το μπέικιν πάουντερ και τα καρύδια.
Σε άλλο μπολ, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, το ελαιόλαδο,  το χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι, την κανέλα, τη καστανή ζάχαρη και τη μαύρη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Στο μείγμα αυτό, προσθέτουμε και τα φρούτα με το αλεύρι σταδιακά.
Ανακατεύουμε  μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα.
Καλύπτουμε τη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Δοκιμάζουμε εάν έχει ψηθεί βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού ή ένα ξυλάκι για σουβλάκι στο κέντρο του.
Εάν βγάλουμε τη λάμα ή το ξυλάκι καθαρό τότε είναι έτοιμο... αλλιώς το ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμα.
-->
tantekiki
loading...