6/12/15

Σιροπιαστό ινδοκάρυδο

Συστατικά
Για τη ζύμη
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
85 γρ. αλεύρι αμυγδάλου (αμυγδαλόψιχα τριμμένη σκόνη)
150 γρ. ινδοκάρυδο (τριμμένη καρύδα)

2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
260 γρ. ζάχαρη
160 γρ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
4 μεγάλα αυγά (220 γρ.)

Για το σιρόπι
450 γρ. ζάχαρη
470 γρ. νερό
1 φέτα λεμονιού
καρύδα για πασπάλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ευχαριστούμε το μέλος μας, Panagiotis Panos γι αυτό το εξαίσιο γλυκό.

Για τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την αμυγδαλόσκονη, το ινδοκάρυδο και το μπέικιν.
Στο μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει καλά.
Χαμηλώνουμε σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά να τα απορροφά χτυπώντας πάντα. Χτυπάμε καλά να αφρατέψει το μείγμα και ρίχνουμε το μείγμα αλευριού. Χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα στη γρήγορη ταχύτητα να ενσωματωθούν καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί 25 x 34 εκ. και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 40 – 45 λεπτά περίπου, να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι, καρφώνοντας το στο κέντρο, να βγαίνει εντελώς στεγνό.
Για το σιρόπι

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι για 3 – 4 λεπτά, από το σημείο βρασμού.
Ολοκλήρωση

Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και όπως είναι καυτό ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά και αμέσως μετά αδειάζουμε από χαμηλά και σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι, όχι καυτό. Προσοχή να μην το ρίξουμε απότομα και από ψηλά, διότι θα “ξεφλουδίσει”, θα φύγει η κρούστα του γλυκού μας.
Αφήνουμε λίγη ώρα να απορροφήσει το σιρόπι καλά και να κρυώσει. (Μη σας φανεί πολύ το σιρόπι, θα το απορροφήσει).
Πασπαλίζουμε με αρκετό ινδόκαρυδο να το καλύψει καλά (τριμμένη καρύδα).
Κόβουμε το γλυκό σε μερίδες και σερβίρουμε είτε 15 κανονικά κομμάτια είτε 20 μικρότερα.
Tip
-->
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την αμυγδαλόσκονη, με φουντούκια ψημένα και τριμμένη σκόνη. Αν δεν έχουμε αμυγδαλόσκονη, τρίβουμε στο μούλτι αμύγδαλα άσπρα και ελαφρώς καβουρδισμένα, με 50 γρ. από τη ζάχαρη της συνταγής. Επίσης, τα φουντούκια τα τρίβουμε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με 50 γρ. από τη ζάχαρη έως ότου γίνουν σκόνη. Προσοχή όμως, δεν τα δουλεύουμε πολύ, διότι θα βγει το λάδι τους και θα πολτοποιηθούν.
akispetretzikis
loading...