27/12/15

Περισσεύματα Χριστουγεννιάτικης Γαλοπούλας

Είναι σχεδόν αδύνατο να μην περισσέψει γαλοπούλα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Είτε φτιάχνουμε μεγαλύτερη από ότι χρειαζόμασταν, είτε το τραπέζι είναι γεμάτο με υπέροχα ορεκτικά και συνοδευτικά που μας χορταίνουν, είτε η γέμιση είναι εκπληκτική, είτε η γαλοπούλα δε μας πετυχαίνει, είτε οι παρευρισκόμενοι προτιμούν να αφήσουν χώρο για τα γλυκά που ακολουθούν. Τι κάνεις λοιπόν αν σου περισσέψει γαλοπούλα. Υπάρχουν
άπειροι τρόποι να την αξιοποιήσεις μετατρέποντας την σε σνακ και φαγητά που μπορείς να φας τις υπόλοιπες μέρες.
Σάντουιτς
Το ψαχνό της γαλοπούλας, κυρίως το στήθος, είναι ιδανικό για σάντουιτς. Το βάζεις σε μπαγκέτα με μαρούλι, ντομάτα και πιπεριά, μαζί με μουστάρδα και μαγιονέζα. Μπορείς να βάλεις και τυρί και να το ψήσεις σε τοστιέρα. Μία ακόμα εξαιρετική εναλλακτική είναι να φτιάξεις ένα κλαμπ σάντουιτς. Στο Bletsas.gr εχω μία συνταγή με κοτόπουλο που μπορείς να φτιάξεις και με γαλοπούλα.
Σαλάτα
Μία πλούσια πράσινη σαλάτα μπορεί να μετατραπεί σε πλήρες γεύμα αν προσθέσεις μερικά κομμάτια ψαχνό γαλοπούλας. Συνόδεψε με μία βιενγκρέτ μουστάρδας και μερικά κομμάτια αβοκάντο. Για συνδυασμούς λαχανικών και εναλλακτικές επιλογές για dressing μπορείς να απευθυνθείς στις αγαπημένες σου πηγές συνταγών.
Μακαρονάδα
Ψιλοκόβεις τη γαλοπούλα και την βάζεις σε σάλτσα ντομάτας. Το μυστικό είναι να σοτάρεις ελαφρά τη γαλοπούλα με κρεμμύδι και σκόρδο και μετά να προσθέσεις τα ψιλοκομμένα ντοματάκια. Εναλλακτικά μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και αντί για μπέικον σε μακαρονάδα φούρνου με άσπρη σάλτσα, μανιτάρια και τυριά. Βρες συνταγές για μακαρονάδες με κοτόπουλο και αντικατέστησε με γαλοπούλα.
Πίτσα
Μία σκέτη πίτσα μπορεί να μεταμορφωθεί με μερικά κομματάκια γαλοπούλας. Εκτός από γαλοπούλα πρόσθεσε πράσινη πιπεριά και φρέσκια ντομάτα.
Πίτα
Άνοιξε φύλλο ή πάρε έτοιμο και χρησιμοποίησε για γέμιση οτιδήποτε κατάφερες να ξεψαχνίσεις από τη γαλοπούλα, ακόμα και τα σκουρόχρωμα μέρη (εκτός από τις πέτσες). Προτού βάλεις τη γέμιση μέσα, την περνάς για 10 λεπτά από τηγάνι με ελάχιστο λάδι, κρεμμύδι και αν θες πράσο και πιπεριές.
Σούπα
Βράσε λαχανικά όπως καρότο, κρεμμύδι, πατάτα, σέλινο και πρόσθεσε προς το τέλος τη γαλοπούλα. Εναλλακτικά μπορείς να την κάνεις με κριθαράκι ή πολύ μικρό μακαρονάκι και να την ολοκληρώσεις με αβγολέμονο.
Κρέμα
Βάλε μία κούπα ψαχνό σε ένα μούλτι μαζί με μία χούφτα άνηθο, χυμό από ½ λεμόνι, 3 κουταλιές λάδι, 1 κουταλάκι μουστάρδα, ½ κουταλάκι μέλι, αλάτι , πιπέρι και μία σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά). Χτύπα να γίνουν κρέμα και σέρβιρέ το πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι ή ως ντιπ για κομμένα λαχανικά.
-->
Αν θέλεις να βρεις περισσότερες πρακτικές συμβουλές μαγειρικής Οικονομίας και συνταγές που φτιάχνονται με περισσεύματα, διάβασε τη Μαγειρική Οικονομία. Για περισσότερες πληροφορίες μπες στο http://cookingeconomy.gr
cookingeconomy