28/12/15

Κιμαδόπιτα σε στρώσεις

ΥΛΙΚΑ
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο «κιχί» της alfa
4 γεματες κ.σ. γιαούρτι
4/3 φλ. ελαιόλαδο
3/4 φλ. νερό
2 αβγά
Για τον κιμά
4 κ.σ. ελαιόλαδο

3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
500 γρ. κιμά
1 κ.σ. μπουκόβο
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
από μια πρέζα κανέλα μπαχάρι μοσχοκάρυδο αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
 Στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 7-8' ανακατεύοντας τα τακτικά να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά και το καρότο, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε τον κιμά να μείνει σχεδόν με το λάδι του, που θα έχει γίνει κόκκινο από την πάπρικα και το καρότο. Πρέπει να πιει όλα τα υγρά του. Τέλος, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.
Σε μπολ χτυπάμε το 1 αβγό, το γιαούρτι, το λάδι και το νερό με σύρμα .
Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί με διάμετρο όσο το άνοιγμα του φύλλου. Δεν θέλουμε να περισσεύει καθόλου φύλλο στις άκρες. Αν έχουμε μικρότερο ταψί κόβουμε το φύλλο ακριβώς στην διάμετρο του ταψιού. Τα κομμάτια που περισσεύουν από τις άκρες τα στρώνουμε στην μέση της πίτας.
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε 1 φύλλο «κιχί». Περιχύνουμε με 2 κουταλιές από το υγρό γιαούρτι και αλείφουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο «κιχί» φροντίζοντας να μην περισσεύει φύλλο στις άκρες. Περιχύνουμε με λίγα υγρά και αλείφουμε. Στρώνουμε το 3 φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο. Αλείφουμε με υγρό γιαούρτι. Πασπαλίζουμε πεταχτά με τα δάχτυλα τον ψημένο στεγνό κιμά σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Καλύπτουμε με το 4 φύλλο. Περιχύνουμε λίγο υγρό γιαούρτι και αλείφουμε με πινέλο σε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε την υπόλοιπη γέμιση κιμά πεταχτά σε όλη την επιφάνεια. Καλύπτουμε με το 5 και 6 φύλλο αφού ραντίσουμε ενδιάμεσα κι αλείψουμε όλη την επιφάνεια με λίγο υγρό γιαούρτι.
Τέλος χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας σε κομμάτια.
Σε όσο υγρό γιαούρτι έχει περισσέψει προσθέτουμε 1 αβγό. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της πίτας.
-->
Αλείφουμε να πάει παντού. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις ή στους 160ºC στον αέρα για περίπου 50', να ροδίσει καλά.
www.antenna.gr/webtv/watch
argiro