24/12/15

Χριστουγενιάτικος κορμός, Bûche de Noël

Τι χρειαζόμαστε:
Για τη γέμιση:
480 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. άχνη ζάχαρη
45 γρ. σκόνη κακάο
1 κ.τ.γ σκόνη βανίλια (5 γρ.)
Για το παντεσπάνι:
6 αυγά, διαχωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους

100 γρ. λευκή ζάχαρη
35 γρ. σκόνη κακάο
1½ κ.τ.γ. σκόνη βανίλια
μια πρέζα αλάτι
50 γρ. άχνη ζάχαρη
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Πώς το κάνουμε:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 °C. Απλώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί (38x25 περίπου).
Για τη γέμιση, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος, τα 50 γρ. άχνη ζάχαρη, τα 45 γρ. σκόνης κακάο και τα 5 γρ. βανίλιας μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές, παχύ μείγμα και τοποθετήστε το στο ψυγείο.
Για το παντεσπάνι, χτυπήστε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών με τα 100 γρ. ζάχαρης μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέστε τα 35 γρ. σκόνης κακάο, τη βανίλια και το αλάτι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας το μίξερ με καθαρά εξαρτήματα ανάμειξης, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να ασπρίσουν και προσθέστε σταδιακά την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέστε το μείγμα από τους κρόκους στο μείγμα της μαρέγκας, ανακατεύοντας μαλακά.
Απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί και ψήστε το στον προθερμασμένο φούρνο για 12-15' ή μέχρι το κέικ να επανέρχεται όταν το αγγίζετε ελαφρά.
Πασπαλίζετε μια πετσέτα με άχνη ζάχαρη και αναποδογυρίζετε το ζεστό κέικ επάνω της, αφού προηγουμένως έχετε διατρέξει τα εσωτερικά τοιχώματα του ταψιού με ένα μαχαιράκι, για να ξεκολλήσει το κέικ. Αφαιρέστε την λαδόκολλα.
Ξεκινώντας από μία μικρή πλευρά του κέικ, το διπλώνετε σε ρολό μαζί με την πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει για περίπου 30'.
Ξεδιπλώνετε το κέικ, απλώνετε το μείγμα με το κακάο έως 2 εκατοστά πριν την άκρη και ξανά διπλώνετε (χωρίς την πετσέτα) με το μείγμα στην εσωτερική πλευρά.
-->
Τοποθετείτε με το τελείωμά του προς τα κάτω σε δίσκο σερβιρίσματος και το βάζετε στο ψυγείο.
Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη πριν το σερβίρισμα.
sintagespareas