22/1/16

Βελουτέ σούπα πεσκανδρίτσας

Υλικά συνταγής

1-1½ κιλό πεσκανδρίτσα
1 κεφάλι σολομού
1½ λίτρο νερό
3 κρεμμύδια
2 πατάτες (προαιρετικά)
1 ντομάτα ώριμη

2 σκελίδες σκόρδο
3 καρότα
6-8 κόκκοι πιπέρι
6-8 κόκκοι μπαχάρι
1 κλωναράκι σέλινο
2 κλαδάκια μαϊντανό
2 φύλλα δάφνης
8 κ.σ. ελαιόλαδο
1-2 λεμόνια (ο χυμός τους)
αλάτι
Διαδικασία συνταγής

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια από λέπια και εντόσθια. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό, 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, το κεφάλι του σολομού και την πεσκανδρίτσα. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το νερό).
Βγάζουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα ψάρια σε πιατέλα, περνάμε το ζωμό που έχουμε στη κατσαρόλα από σήτα για να μην μείνει μέσα κανένα κοκκαλάκι και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Το μπαχάρι, τη δάφνη και το πιπέρι τα πετάμε.
Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο, τη ντομάτα και τα κρεμμύδια, όλα σε κύβους μέτριου μεγέθους κομμένα. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν προσθέτουμε και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ταυτόχρονα, καθαρίζουμε τα ψάρια από τα κόκκαλα.
-->
Αφού μαλακώσουν τα λαχανικά τα πολτοποιούμε με τη βοήθεια ραβδομπλέντερ ή σιγά-σιγά σε μούλτι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά χυμό λεμονιού τόσο όσο να είναι για τα προσωπικά μας γούστα ξινό.
Τα καθαρισμένα ψάρια τα σερβίρουμε χωριστά ή τα προσθέτουμε κι αυτά στη σούπα.
cooklos