9/1/16

Εκμέκ με κρουασάν, κρέμα μαστίχας και φυστίκια Αιγίνης

Υλικά συνταγής
10 ψημένα μίνι κρουασάν «αφράτα» της alfa
50 γρ. καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου
600 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
κανέλα
κρέμα μαστίχας 200 γρ.
1 ½ λίτρο γάλα

ζάχαρη
2 αυγά
 2 βανίλιες
160 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
2 πρέζες μαστίχα κοπανισμένη
60 γρ. κορν φλάουρ
20 γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Κόβουμε στη μέση τα κρουασάν. Τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Φροντίζουμε να καλύψουμε όλα τα κενά και να δημιουργήσουμε μια βάση. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 1700 C με αέρα, για περίπου 20', μέχρι να τραγανίσουν. Τα βγάζουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Για το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε για 4' σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Για την κρέμα
Κρατάμε 1 ½ φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα. Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό γάλα για να αραιώσει το μείγμα, και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά, μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για λίγα λεπτά την κρέμα να γίνει χλιαρή. Την αδειάζουμε πάνω στα σιροπιασμένα κρουασάν και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το παγώνουμε στο ψυγείο.
Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος, μέχρι να πάρει παχύρευστη μορφή, και με κορνέ ζαχαροπλαστικής κάνουμε σχήματα πάνω από το γλυκό μας, κορδόνια ή ροζέτες.
-->
Πασπαλίζουμε με την κανέλα και το καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου. Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.
Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στις πίτες της Ελλάδας, με τα μοναδικά φύλλα της alfa.
argiro