28/1/16

Λαδόπιτα Λευκάδος

Υλικά για 15-20 κομμάτια σε ταψί διαμέτρου 36 εκ.
Για το σιρόπι: Μείγμα 1

750 γρ. νερό
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 ξύλο κανέλας
5-6 μοσχόκαρφα (γαρίφαλα)
Για την ζύμη: Μείγμα 2

750 γρ. Ελαιόλαδο Άλτις Εξαιρετικό Παρθένο Παραδοσιακό
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. σιμιγδάλι χονδρό

Υλικά για τη διακόσμηση:
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1  ½ κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
150 γρ. Λευκό σουσάμι
150 γρ. αμύγδαλο φιλέ ανάλατο

Οδηγίες Μαγειρέματος
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 -190 βαθμούς.
Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στη συνέχεια πανάρουμε πασπαλίζοντας τον πάτο του ταψιού με σουσάμι.
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε τα υλικά του 1ου μείγματος και φτιάχνουμε σιρόπι και το βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός του.
Σε ένα άλλο βαθύ σκεύος ρίχνουμε το ελαιόλαδο από το 2ο μείγμα και το αφήνουμε να θερμανθεί καλά σε μέτρια θερμοκρασία, κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά του 2ου μείγματος και τα καβουρδίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα, ανακατεύοντας συνέχεια με μια σπάτουλα.
Ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι μέσα στο σκεύος με αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα έως ότου γίνει ένας ρευστός χυλός.
Αδειάζουμε τον χυλό της λαδόπιτας στο ταψί και μετά με την ίδια κουτάλα το στρώνουμε να πάει παντού σε όλη την επιφάνεια του ταψιού για να έχει ομοιόμορφο ψήσιμο.
-->
Τέλος, πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι και το φιλέ αμύγδαλο και ψήνουμε σε φούρνο με αέρα για 50- 60 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη η λαδόπιτα την κόβουμε και τη σερβίρουμε πασπαλίζοντας κάθε κομμάτι με κανέλα και ζάχαρη.
altis