29/1/16

Τάρτα με σύγκλινο Μάνης, κεφαλοτύρι και γιαούρτι

Υλικά

Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο αγελάδας από το ψυγείο
30 γρ. γιαούρτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 αυγό
50 ml παγωμένο νερό

Για τη γέμιση
1 κιλό πράσα
150 γρ. σύγκλινο Μάνης ψιλοκομμένο
150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
200 γρ. γιαούρτι
3 αυγά χτυπημένα
80 γρ. γραβιέρα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Κοσκινίζετε το αλεύρι και κόβετε το βούτυρο σε κομματάκια. Τρίβετε το μείγμα, μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτετε στο τέλος τον κρόκο και το νερό και ζυμώνετε ελαφρά, αλλά όχι πολύ, για να μη γίνει πολύ ελαστική η ζύμη. Τη βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Πασπαλίζετε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και ανοίγετε τη ζύμη με έναν πλάστη, έτσι ώστε να καλύψετε μια ταρτιέρα μεγέθους 29 εκ. Βάζετε την ταρτιέρα στο ψυγείο και την αφήνετε για μία ώρα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Τρυπάτε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Καλύπτετε την τάρτα με αλουμινόχαρτο, ρίχνετε μέσα ρεβίθια (για να μκη φουσκώσει η τάρτα) και την ψήνετε για 20'. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και την ψήνετε για άλλα 10' μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα τηγάνι σοτάρετε με λίγο λάδι το σύγκλινο. Το απλώνετε σε ολόκληρη τη βάση της τάρτας ομοιόμορφα.
-->
Χτυπάτε τα αυγά με το γιαούρτι και τα ρίχνετε επάνω στη γέμιση, ώστε να την καλύψουν ολόκληρη. Τρίβετε τη γραβιέρα από πάνω και ψήνετε για περίπου 30'-40' λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
icookgreek.com
stergiog