18/1/16

Αμυγδαλόπιτα αρωματισμένη με σιρόπι από ρακή

Για το παντεσπάνι:

1 ποτήρι Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης (ΠΓΕ)
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
4 αυγά
1 βανίλια
1 ποτήρι του νερού γάλα φρέσκο 3.5%
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι αμυγδαλόψιχα τριμμένη από ανάλατο άψητο αμύγδαλο

Για το σιρόπι:
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού κρύο νερό
100 γρ. γλυκόζη
1 ποτήρι του νερού χυμό από πορτοκάλι
3-5 κουτ. σούπας ρακή

Για την κρέμα:
6 ποτήρια γάλα φρέσκο κατσικίσιο ή αγελαδινό
6 κουταλιές ζάχαρη
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια (περίπου 5 με 6 κουταλιές της σούπας )
1 ½ κουταλιά της σούπας Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Χανιά Κρήτης
3 αυγά
1/2 ποτήρι του νερού αμύγδαλα άσπρα τριμμένα

Για το παντεσπάνι:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι σιγά-σιγά και την αμυγδαλόψιχα και συνεχίζουμε το αφράτεμα μέσα στο μίξερ.
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
Αφήνουμε να κρυώσει και το χωρίζουμε κατά μήκος στη μέση.

Για το σιρόπι:
Κατόπιν, ετοιμάζουμε το σιρόπι ρίχνοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από τη στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση, μετράμε πέντε λεπτά και το αποσύρουμε από την εστία.

Για την Κρέμα:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να πάρει μια βράση.
Ρίχνουμε τις κουταλιές από το άνθος αραβοσίτου μέσα στο γάλα μαζί με το ελαιόλαδο.
Τέλος, ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Διαδικασία:
Στρώνουμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι και το νοτίζουμε με το μισό σιρόπι.
Κατόπιν, απλώνουμε τη μισή κρέμα.
Στη συνέχεια, επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και ξαναβάζουμε κρέμα.
-->
Τέλος, πασπαλίζουμε με τα τριμμένα αμύγδαλα και τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα.
altis