29/1/16

Γαλακτομπούρεκο με κρέμα raspberries

Συστατικά
Για την κρέμα πατισερί με raspberries

1 lt γάλα 3,5% λιπαρά
150 γρ. κορνφλάουερ
6 κρόκους
270 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

100 γρ. βούτυρο
200 γρ. raspberries φρέσκα ή κατεψυγμένα
200 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Για το γαλακτομπούρεκο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
200 γρ. βούτυρο για το άλλειμα

Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
400 ml νερό
75 γρ. μέλι
1 στικ κανέλας
ξύσμα από 1 λεμόνι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση περίπου 5 λεπτά. Έπειτα αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για την κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 750 ml γάλα και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει μία βράση σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατεύουμε.
Όταν πάρει βράση, ανακατεύουμε με μια κουτάλα και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Παράλληλα σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους, με το κορνφλάουρ και το υπόλοιπο γάλα (250 γρ.) με τη βοήθεια ενός σύρματος.
Με τη βοήθεια μιας κουτάλας παίρνουμε μέρος από το μείγμα με το γάλα (που έχει πάρει μια βράση) και το ρίχνουμε στο μπολ με τους κρόκους (Αυτό γίνεται για να πάρουν θερμοκρασία οι κρόκοι μας και να μην μας καούν).
Ανακατεύουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε και άλλες 2 κουτάλες από το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε. Τέλος γυρνάμε το μείγμα με τα αυγά πίσω στην κατσαρόλα και την επιστρέφουμε στο μάτι και σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε καλά και συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφού πήξει, και γίνει μία παχύρευστη και λεία κρέμα (θα το καταλάβουμε όταν το μείγμα μας αρχίσει να βγάζει φουσκάλες) αφαιρούμε από τη φωτιά,  προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα που έχουμε ψιλοκόψει, τα raspberries, το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας και ομογενοποιούμε με το σύρμα.
Απλώνουμε την κρέμα σε ένα ταψάκι και καλύπτουμε με μεμβράνη που όμως να ακουμπάει πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για το γλυκό
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς. Σε ένα ταψάκι 25 x 35 εκ. απλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα μας ραντίζοντάς τα με βούτυρο (ένα-ένα) και διαδοχικά χωρίς να ακουμπάει το πινέλο τα φύλλα μας!
Συνολικά απλώνουμε 6 φύλλα στη βάση μας.
Περιχύνουμε την κρέμα μας και απλώνουμε να πάει ομοιόμορφα παντού. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα πάλι διαδοχικά (6 φύλλα) .
Χαράσσουμε τα φύλλα μας και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 40-50 λεπτά μέχρι να πάρουν τα φύλλα μας ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
-->
Μόλις αφαιρέσουμε από το φούρνο περιχύνουμε το κρύο σιρόπι να πάει ομοιόμορφα σε όλο το ταψάκι μας.
akispetretzikis