21/2/16

Μοσχαρίσια παϊδάκια με μαύρη μπύρα και δαμάσκηνα

Συστατικά
    1,5 κιλό παϊδάκια μοσχαρίσια (σιδηρόδρομος)
    2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
    1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
    2 ποτήρια νερού μπύρα μαύρη
    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

    4 καρότα κομμένα σε ροδέλες
    λίγο θυμάρι
    1 φύλλο δάφνη
    10-12 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσια
    αλάτι
    πιπέρι
    1 κύβο μοσχάρι ή κοτόπουλο

Φαγητό που το βάζεις στο φούρνο και το ξεχνάς, μέχρι να αρχίζει να μοσχομυρίζει..
Ανάβουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σκουπίζουμε τα παϊδάκια καλά καλά με χαρτί και τα αλατοπιπερώνουμε.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο καλά, προσθέτουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρέας λίγο λίγο ώστε να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές.
Κρατάμε το κρέας σε ένα μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον σοτάρουμε και αυτόν για λίγο. Προσθέτουμε και το σκόρδο.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τη μπύρα και μετά σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό.
Προσθέτουμε το ζωμό, τα καρότα, τη δάφνη και το θυμάρι. Βάζουμε και τα δαμάσκηνα.
Προσθέτουμε το κρέας ξανά μαζί, σκεπάζουμε το τηγάνι και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 2-2,5 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Αφαιρούμε το κρέας.
Το ζωμό που έχει περισσέψει τον μαγειρεύουμε σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να μειωθεί στο μισό και με αυτή τη σάλτσα περιχύνουμε το κρέας.

Tip
Δεν σοτάρουμε όλο μαζί το κρέας γιατί δεν θα σοταριστεί αλλά θα βράσει… Η μπύρα για να μην πικρίσει θέλει μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία οπότε προσέχουμε όταν βράζουμε το φαγητό.
tgbnews