22/2/16

Χοιρινά μπριζολάκια με τζίντζερ, σόγια, κόλιανδρο και μέλι

Υλικά
1.200 γρ. μπριζολάκια από χοιρινό λαιμό, πάχους περίπου 1 εκ.
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο θέλουμε)
1 κομμάτι περίπου 3 εκ. τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κουτ. γλυκού σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
4 - 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί

100 ml σάλτσα σόγιας (προτιμάμε βιολογική)
2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι, τριμμένο

Εκτέλεση
Σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, το τζίντζερ, το σκόρδο, τον κόλιανδρο και το πιπέρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξίδι, το μέλι και τη σάλτσα σόγιας. Μετά από 4 λεπτά και αφού το μείγμα έχει αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα μπριζολάκια και τα περιχύνουμε με το μείγμα. Τα αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο, γυρίζοντάς τα όσο το δυνατόν πιο συχνά ώστε να «πιάσει» παντού η μαρινάδα.

Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι, στραγγίζουμε τα μπριζολάκια ελαφρώς από τη μαρινάδα και τα βάζουμε στο καυτό σκεύος (αν χωράνε, διαφορετικά ψήνουμε σε 2 δόσεις). Κρατάμε τη μαρινάδα στην άκρη. Ψήνουμε για 5 - 8 λεπτά σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά όση μαρινάδα χρειάζεται για να «καραμελώσει» το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Ψήνουμε για άλλα 5 - 8 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχουν ψηθεί και αποσύρουμε, διαφορετικά προσθέτουμε λίγη μαρινάδα επιπλέον και ψήνουμε για λίγο ακόμη.

Συνοδεύουμε με ψητές ή τηγανητές πατάτες.
Γαστρονόμος
stergiog