24/3/16

Παραδοσιακό Τραπέζι Για Την 25η Μαρτίου


25η Μαρτίου.  Μεγάλη Εθνική επέτειος και- φυσικά- άλλη μια αφορμή για να μαζευτεί όλη η οικογένεια μαζί.  Μόλις τα παιδιά τελειώσουν την παρέλαση, όλοι γυρίζουν στο σπίτι για το παραδοσιακό τραπέζι της ημέρας με μπακαλιάρο- σκορδαλιά.
Με την ευκαιρία αυτή, εγκαινιάζουμε έναν νέο τομέα στις γεύσεις, τις «Συνταγές της μαμάς Κατίνας».  Με παραδοσιακές, πεντανόστιμες συνταγές που θα λατρέψεις.
Ξεκινάμε, λοιπόν, μ’ ένα
ολοκληρωμένο μενού για την ημέρα αυτή.

Μπακαλιάρος παστός τηγανιτός (4- 5 μερίδες)- Σκορδαλιά με ψωμί
bakaliaros skordalia
Υλικά για τον μπακαλιάρο
1 κιλό μπακαλιάρος παστός
Λάδι για το τηγάνισμα
Για τον χυλό:  3 αυγά, 3-4 κ. σ. νερό, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλάτι- πιπέρι
Εκτέλεση
Βγάλε την πέτσα του μπακαλιάρου, κοψ’ τον σε κομμάτια και βύθισέ τον εντελώς σ’ ένα μπολ με νερό.  Άφησέ τον για περίπου 20 ώρες για να φουσκώσει και να ξαλμυρίσει.  Σ’ αυτό το διάστημα, άλλαξε μερικές φορές το νερό.
Μόλις βγάλεις τα κομμάτια του μπακαλιάρου απ’ το νερό, αφαίρεσε τα κόκκαλα και άφησέ τα να στραγγίσουν καλά.
Ξεκίνα να ετοιμάζεις τον χυλό.  Χτύπησε ελαφρά τα αυγά με το νερό, ρίξε λίγο αλάτι, πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί, για να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Βούτα τα κομμάτια του μπακαλιάρου στον χυλό και τηγάνισέ τα σε καυτό λάδι.
Υλικά για τη σκορδαλιά
6- 7 φέτες ψωμί ξερό, χωρίς κόρα
5- 6 σκελίδες σκόρδο
½ κούπα λάδι
¼ κούπας ξύδι
Λίγο πιπέρι άσπρο
¼ κ. γλ. Αλάτι
Εκτέλεση
Μούσκεψε το ψωμί σε λίγο νερό και στιψ’ το στις παλάμες σου, για να φύγει το πολύ νερό.  Πάτα το σκόρδο με λίγο αλάτι μέσα στο γουδί, για να λιώσει.
Ρίξε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτύπησε το μείγμα για μερικά δευτερόλεπτα.  Σταμάτα το μπλέντερ, ανακάτεψε το μείγμα με μια κουτάλα, καθαρίζοντας καλά τα τοιχώματα και χτύπα ξανά.  Πρόσεξε, μην το παραχτυπήσεις γιατί θα κόψει.

Πατατοσαλάτα (4 μερίδες)
Potato-Salad
Υλικά
4 μεγάλες πατάτες
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 καρότο περασμένο απ’ την ξύστρα.
Για την σως:  1/3 κούπας λάδι, ¼ κούπας χυμό λεμονιού, ½ κ. γλ. Μουστάρδα σε σκόνη, αλάτι- πιπέρι
Εκτέλεση
Πλύνε καλά τις πατάτες και βαλ’ τες σε κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει.  Ασ’ τες να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.  Στράγγισε και ξεφλούδισε, κόψε σε κομματάκια και ανακάτεψε σ’ ένα μπολ με τα κρεμμύδια, το μαϊντανό και το καρότο.
Σ’ ένα βαζάκι, βάλε το λάδι, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.  Κλείσε καλά και χτύπα να ανακατευτούν καλά.
Ρίξε τη σάλτσα στη σαλάτα και, πριν τη σερβίρεις, ασ’ τη για λίγο να ξεκουραστεί και να νοστιμίσει.

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα
Black-eyed Pea Salad
Υλικά
½ κιλό μαυρομάτικα φασόλια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 κ. σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
3 κ. σ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
5- 6 ελιές μαύρες
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
Για τη σως:  1/3 κούπας λάδι, ¼ κούπας ξύδι, αλάτι- πιπέρι
Εκτέλεση
Βράσε τα φασόλια σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν.  Σούρωσέ τα και βαλ’ τα στη σαλατιέρα.  Πρόσθεσε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό  τα αγγουράκια, τις πιπεριές και τις ελιές και ανακάτεψε καλά.
Σ’ ένα βαζάκι που να κλείνει καλά, βάλε το λάδι, το ξύδι και το αλατοπίπερο και χτύπα καλά.
Περιχύνεις το μείγμα πάνω απ’ τη σαλάτα σου, ανακατεύεις πάλι και είσαι έτοιμη.

Πολύχρωμη Μαρουλοσαλάτα
maroulosalata
Υλικά
½ κιλό μαρούλι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κ. σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι καλαμπόκι κονσέρβα
1 φλιτζάνι κόκκινα φασόλια κονσέρβα
4 κ. σ. λάδι
3 κ. σ. ξύδι ή λεμόνι
Αλάτι
Εκτέλεση
Πλύνε πολύ καλά τα μαρούλια και ψιλόκοψέ τα.  Ριξ’ τα σ’ ένα μπολ και, αφού προσθέσεις τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τη ντομάτα, το καλαμπόκι και τα φασόλια, ανακάτεψε πολύ καλά.
Σ’ ένα βαζάκι που να κλείνει καλά, ανακάτεψε το λάδι με το ξύδι ή το λεμόνι και το αλάτι.   Πρόσεξε, να περιχύσεις τη σαλάτα σου με τη σως, τη στιγμή που θα τη σερβίρεις.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος
simigdalenios xalvas
Υλικά
1 ποτήρι του νερού λάδι
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
3 ποτήρια του νερού σιμιγδάλι χοντρό
4 ποτήρια του νερού νερό
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση
Βάλε το λάδι στην κατσαρόλα, να κάψει.  Ρίξε το σιμιγδάλι και ανακάτευε μέχρι να πάρει αρκετά σκούρο χρώμα.  Βάλε τη ζάχαρη και το νερό σ’ ένα μπολ και ανακάτεψε.  Ρίξε το μείγμα στο σιμιγδάλι και συνέχισε ν’ ανακατεύεις μέχρι να πιει το σιρόπι και να πήξει.  Στο τέλος ρίχνεις τα καρύδια, βάζεις το μείγμα σε μια φόρμα και αφήνεις να κρυώσει καλά.

Extra Tip

-->
Αν θέλεις, μπορείς να λιώσεις 2 κουβερτούρες με 3 κουταλιές νερό, στα μικροκύματα και να γαρνίρεις το χαλβά σου. Του δίνει άλλη χάρη.
misswebbie