23/3/16

Πορτοκαλόπιτα αλάδωτη

Υλικά
Ο χυμός από 5 μέτρια γλυκά πορτοκάλια (σε ένα δοχείο ο χυμός από τα 4 και σ’ άλλο ο χυμός από το 1)
Ξύσμα μισού πορτοκαλιού
1 γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι (ή μαρμελάδα πορτοκαλιού με φρουκτόζη)
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου 300-350 γρ.)
 2 γεμάτες κουταλιές φρουκτόζη

1 γεμάτη κουταλιά σούπας αλεύρι ολικής αλέσεως (προαιρετικά, λόγω των ινών που περιέχει. Σε τόσο μικρή ποσότητα το φούσκωμα του γλυκού δεν θα περιοριστεί αισθητά).

Εκτέλεση
Βάζουμε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 170 βαθμούς.
Στο χυμό των 4 πορτοκαλιών ρίχνουμε τη φρουκτόζη και χτυπάμε για να διαλυθεί.
Σε δοχείο ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής άλεσης με τη φαρίνα που φουσκώνει.
Τα ρίχνουμε στο χυμό και ανακατεύουμε καλά. Πρέπει να γίνει μια ζύμη μαλακή αλλ’ όχι νερουλή. (Αν τη δούμε νερουλή προσθέτουμε λίγη φαρίνα ακόμα.)
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Βάζουμε τη ζύμη μας σε αντικολλητική φόρμα ή φόρμα κατάλληλα λαδωμένη.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40-45 λεπτά (ή μέχρι να βγαίνει στεγνό το πηρούνι που χώνουμε στην πίτα).
Όσο η πίτα ψήνεται ετοιμάζουμε ελαφρύ σιρόπι ανακατεύοντας το χυμό του ενός πορτοκαλιού με την κουταλιά μέλι (ή τη μαρμελάδα). ΔΕΝ βράζουμε ούτε ζεσταίνουμε το σιρόπι μας, το αφήνουμε ωμό.
Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο κι αφού κρυώσει για 5 λεπτά έχουμε 2 επιλογές:
1) να την ξεφορμάρουμε με προσοχή, αναποδογυρίζοντάς την
2) να την αφήσουμε στο ταψάκι της. Η επιλογή 2 δεν συμφέρει όταν το ταψάκι είναι αντικολλητικό, γιατί καθώς θα κόβουμε την πίτα σε κομμάτια το μαχαίρι θα χαράζει την αντικολλητική επίστρωση.
Σε κάθε περίπτωση, όταν περάσει το πεντάλεπτο αρχίζουμε να την τρυπάμε με πηρούνι, ώστε να απορροφήσει καλά το σιρόπι που θα της ρίξουμε.
Αφού τη γεμίσουμε τρύπες κι ενώ είναι ακόμα ζεστή, ρίχνουμε πάνω της το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά.
Όταν κρυώσει είναι έτοιμη για να τη φάμε! Εμείς που μας σπάει η μύτη απ’ την πορτοκαλομυρωδιά αρχίζουμε όταν είναι ακόμα ζεστή…

Τα μυστικά της επιτυχίας
Η απλούστατη αυτή συνταγή μπορεί να μας δώσει ένα ελαφρύ και πολύ απολαυστικό υγιεινό γλύκισμα, μπορεί όμως και να μας δώσει ένα γλύκισμα κάπως ενοχλητικό… Το μυστικό βρίσκεται στο χυμό πορτοκαλιού. Αν τα πορτοκάλια δεν είναι πραγματικά γλυκά κι έχουν δυνατή, καυστικά όξινη γεύση, θα έχουμε τη δεύτερη περίπτωση. Αν όμως είναι από αυτά που ακόμα και οι λάτρεις του γλυκού μπορούν να πιουν το χυμό τους χωρίς να ζητάνε προσθήκη ζάχαρης, τότε είναι τα πορτοκάλια που χρειαζόμαστε και θα μας δώσουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Επίσης, μην κάνετε το λάθος να βάλετε παραπάνω ξύσμα πορτοκαλιού για ακόμα πιο πορτοκαλένια γεύση: έτσι το γλυκό θα πικρίσει.
-->
Όσοι δεν είναι τόσο φανατικοί με τα πορτοκάλια που να ελκύονται από ένα εντελώς πορτοκαλένιο γλύκισμα, μπορούν να προσθέσουν σταφίδες ή να πασπαλίσουν την πορτοκαλόπιτα με κανέλα ή/και με σουσάμι (ελαφρά καβουρδισμένο ή ωμό, ανάλογα με τα γούστα) ή να κάνουν και τις τρεις προσθήκες μαζί, κι ακόμα περισσότερες! Θυμηθείτε ότι αν βάλετε σταφίδες, πρέπει να αφαιρέσετε τουλάχιστον τη μια κουταλιά φρουκτόζης από τα υλικά.

Καλή επιτυχία
nisteia