28/3/16

ΦΑΚΕΣ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΕΣ

Απολαύστε μια εναλλακτική αλλά κυρίως νόστιμη συνταγή για φακές! Πολλές φορές μας μένουν οι φακές για την επόμενη μέρα. Οι παλιές νοικοκυρές έκαναν φακόρυζο με το περίσσευμα. Εγώ προτείνω κάτι με το ίδιο πνεύμα αλλά πιο σύγχρονο και σίγουρα πιο εμφανίσιμο!

Υλικά (υλικά για 5 μερίδες)
11/2 φλιτζ. μικρές φακές *
1 φύλλο δάφνης **
¾ φλιτζ. κουσκούσι ή μικρό κριθαράκι

½ φλιτζ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κοφτή κ.γ. κύμινο, τριμμένο
½ φλιτζ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
6 ολόκληρα δαμάσκηνα ή σύκα, αποξηραμένα και ψιλοκομμένα
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο και λίγο παραπάνω για γαρνιτούρα

Εκτέλεση
Εάν φτιάχνουμε τις φακές από την αρχή: Τις βάζουμε μαζί με το φύλλο δάφνης σε μια μεσαία κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να τις καλύπτει κατά τουλάχιστον 5 εκατοστά. Δίνουμε μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά, ή μέχρι οι φακές να μαλακώσουν αλλά να «κρατάνε» λίγο. Στη συνέχεια, σουρώνουμε. *Εάν έχουμε έτοιμες φακές, φυλάμε 2½ φλιτζάνια και τις αραιώνουμε ελαφρώς με 1 φλιτζάνι νερό, ζεσταίνοντάς τις ξανά.

Βράζουμε νερό, το αλατίζουμε και ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά ώστε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεσαίο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 12 με 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κύμινο και ανακατεύουμε για μισό λεπτό. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τις φακές με τα ζυμαρικά, το μείγμα με το κρεμμύδι, τον δυόσμο και τα δαμάσκηνα ή τα σύκα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Ύστερα, τα αφήνουμε να καθίσουν για 20 λεπτά πριν τα σερβίρουμε. Έπειτα, φορμάρουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι ή σε ένα μεγάλο φλιτζάνι και το ξεφορμάρουμε σε ατομικά πιάτα.
-->
Τέλος, το περιχύνουμε με λίγο επιπλέον μπαλσάμικο και σερβίρουμε.
Φωτογραφία Συνταγής Βασίλης Στενός
epithimies