15/3/16

Νηστίσιμη Μακεδονική Ταχινόπιτα με χαλβά και αμύγδαλα

Υλικά συνταγής
1 συσκευασία φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa
1/2 φλ. σησαμέλαιο
300 γρ. Μακεδονικό ταχίνι ολικής αλέσεως
4 κ.σ. γεμάτες, μέλι Χαλκιδικής
1 κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. ψύχα αμυγδάλου
200 γρ. Μακεδονικός χαλβάς με κακάο μέλι Χαλκιδικής για το τελείωμα

Εκτέλεση
Με το μοναδικό φύλλο «πολίτικο» της alfa

Αλέθουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη. Βάζουμε σε μπολ το ταχίνι, το μέλι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε 3 πολίτικα φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο σησαμέλαιο. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με τη μισή ποσότητα αμυγδάλου-ζάχαρης. Στρώνουμε ενδιάμεσα άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα. Φροντίζουμε τα φύλλα να εξέχουν λίγο στα πλαϊνά του ταψιού. Βάζουμε με κουτάλι τη μισή γέμιση και το μισό χαλβά, σε τρίμματα. Καλύπτουμε τη γέμιση με 2 πολίτικα φύλλα, λαδωμένα ενδιάμεσα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και το χαλβά. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με 2 λαδωμένα φύλλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα αμυγδάλου-ζάχαρης. Καλύπτουμε την πίτα με τα 3 τελευταία φύλλα, αφού τα ραντίσουμε με σησαμέλαιο. Μπήγουμε τις άκρες στα πλαϊνά της πίτας και την κόβουμε σε κομμάτια. Λαδώνουμε την επιφάνεια με σησαμέλαιο και τη ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 150 C, για περίπου 1 ώρα και 15', μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η πίτα. Θέλουμε να ψηθεί το φύλλο μέχρι μέσα και να ροδίσει παντού. Όπως τη βγάζουμε καυτή από το φούρνο, την περιχύνουμε με μέλι Χαλκιδικής και την αφήνουμε να κρυώσει. Είναι πολύ βασικό να ψηθεί σωστά το φύλλο, μέχρι μέσα, σε χαμηλή θερμοκρασία και για πολλή ώρα. 
-->
Συμβουλές
Αντί να βάλουμε μέλι Χαλκιδικής, μπορούμε να σιροπιάσουμε την πίτα όπως κάνουμε στον μπακλαβά.
argiro