22/3/16

Σοκολατάκια νηστίσιμα με αμύγδαλο και πορτοκάλι

Συνταγή-εκτέλεση-φωτογραφίες: Μαρία
Αυτά τα νόστιμα σοκολατάκια δεν θα σας κοστίσουν πολύ, δεν θα σας πάρουν πολύ χρόνο και θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους ακόμα και σε καλεσμένους που σνομπάρουν τα νηστίσιμα κεράσματα!

Υλικά (για 50-51 σοκολατάκια)
600 γραμμάρια σοκολάτα υγείας (χρησιμοποίησα μάρκα του σούπερ-μάρκετ που είναι πολύ φτηνή και η κάθε συσκευασία ζυγίζει 100 γραμμάρια)
200 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά

Ξύσμα πορτοκαλιού
Τριμμένο τζίντζερ
Τριμμένη κανέλα
Εκτέλεση

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς να ψηθούν για 6-10 λεπτά. Προσωπικά χρησιμοποιώ αντικολλητικό ταψάκι.
Κομματιάζουμε τη σοκολάτα, ανακατεύουμε τα μικρά κομμάτια της με τη φλούδα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά, και τη βάζουμε
α) σε μπεν μαρί, δηλ. σε μεταλλικό κατσαρολάκι μέσα σε μεγαλύτερη κατσαρόλα με νερό που βράζει
β) ή σε αντικολλητικό ταψάκι που βάζουμε στο φούρνο για μερικά λεπτά, ώσπου να λιώσει καλά το μείγμα.
Σε κάθε περίπτωση, ανακατεύουμε πάααρα πολύ καλά το μείγμα με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα.
Στη συνέχεια έχουμε 2 επιλογές:

α) Ρίχνουμε τα ψημένα αμύγδαλα στο μείγμα και ανακατεύουμε
β) Στρώνουμε τα αμύγδαλα ανά δύο σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Αν επιλέξουμε να ρίξουμε απευθείας τα αμύγδαλα στο μείγμα, τότε τα ανακατεύουμε καλά και παίρνουμε από το μείγμα κουταλιές, που αδειάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Αν επιλέξουμε να στρώσουμε τα αμύγδαλα στο ταψάκι, τότε αδειάζουμε μια κουταλιά λιωμένης σοκολάτας πάνω σε κάθε δύο αμύγδαλα. Προσωπικά προτιμώ τη 2η μέθοδο γιατί μου αρέσει να έχω πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα, κι όχι κάποια σοκολατάκια με τρία αμύγδαλα και άλλα μόνο με ένα, όπως συμβαίνει με την 1η μέθοδο.
Σε κάθε περίπτωση, όταν φτιάξουμε όλα τα σοκολατάκια αφήνουμε να χλιαρύνουν κι ύστερα βάζουμε το ταψί μας στο ψυγείο να σφίξουν πολύ καλά. Όταν κρυώσουν, τα τυλίγουμε ένα-ένα σε αλουμινόχαρτο και τα φυλάμε σε δοχείο της αρεσκείας μας.

Τα σοκολατάκια που έγιναν με την 1η μέθοδο θα μοιάζουν αρκετά ανομοιογενή, όπως αυτά που, όπως βλέπετε, έχουν διαφορετικό αριθμό αμυγδάλων το καθένα:
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν τύχει και κάποια σοκολατάκια μείνουν πάνω από 3 μέρες, θα παρατηρήσετε στην επιφάνειά τους μια αλλοίωση όπως στην παρακάτω φωτογραφία:
-->
Μου έχουν πει ότι αυτό συμβαίνει επειδή «βγάζουν» τον αέρα που εισχώρησε όταν ανακατεύαμε τη λιωμένη σοκολάτα. Πάντως, αυτή η αλλοίωση δεν σημαίνει ότι χάλασαν ούτε επηρεάζει τη γεύση τους, που παραμένει καταπληκτική!

Καλή επιτυχία!
nisteia