17/3/16

Εύκολο γλυκό ρολό νηστίσιμο (στρούντελ)

Τι χρειαζόμαστε:
2 φλ. κοσκινισμένο αλεύρι (δυνατό)
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ. ταχίνι
8  κ.σ. νερό
750 γρ. μήλα καθαρισμένα και ψιλικομμένα
1 φλ. σταφίδα ξανθή και μαύρη

ελάχιστο αλάτι
1 φλ. καρύδια κοπανισμένα
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. κοφτή κανέλα
2 κ.σ. φρυγανιά κοπανισμένη
2 κ.σ. μέλι (ή λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι ή βερύκοκο)
1 φλ. ζάχαρη
ανθόνερο (προαιρετικά)
ζάχαρη άχνη

Πώς το κάνουμε:
Βήμα 1) Βάζετε σε λεκάνη το ταχίνι και ρίχνετε το νερό λίγο λίγο, ενώ το χτυπάτε.
Βήμα 2) Κατόπιν, προσθέτετε το αλεύρι, αφού το κοσκινισατε με το μπέικιν και με αλάτι, και ζυμώνετε ελαφρά τη ζύμη. Ρίχνετε, αν χρειαστεί λίγο ακόμη αλεύρι για να γίνει μάλλον σφιχτή, τη σκεπάζετε και αφήνετε να μείνει επι 1/2 ώρα.
Βήμα 3) Την ανοίγετε σε φύλλο λεπτό και σκορπάτε επάνω τα μήλα, τη σταφιδα, τα καρύδια, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Βήμα 4) Κατόπιν ρίχνετε το μέλι ή το αντικαθιστάτε με λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι ή βερύκοκο.
Βήμα 5) Τυλιγετε το φύλλο με τη γέμιση σε ρολό, αρχίζοντας από τη φαρδύτερη πλευρά και υγραίνετε με νερό τις άκρες για να κολλήσουν.
Βήμα 6) Σηκώνετε το ρολό με προσοχή, το βάζετε σε ταψί ελαφρά λαδωμένο και αλείφετε την επιφάνειά του με ελάχιστο λάδι.
Βήμα 7) Το χαράζετε σε φέτες χοντρές, πάχους περίπου 4 εκατοστών, και το ψήνετε επί 10 λεπτά σε δυνατο φούρνο. Ελαττώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου σε μέτρια και αφήνετε να ψηθεί ακόμα για 20-25 λεπτά.
Βήμα 8) Το ραντίζετε, αν θέλετε, με ανθόνερο και κοσκινίζετε επάνω τη ζάχαρη.
-->
Βήμα 9) Κόβετε το ρολό σε φέτες στα σημεία που το χαράξατε.
sintagespareas