1/4/16

Καρυδόπιτα με γλάσο σοκολάτας (άλαδη)

Τι χρειαζόμαστε:
1 κούπα ζάχαρη
1,5 κούπα τριμμένα καρύδια
1,5 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1,5 νερό
0,5 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κούπα αλεύρι άσπρο

1 φακελάκι μπέικιν
0,5 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλάκι κανέλλα

Για το σιρόπι
1,5 κούπα ζάχαρη
1,5 κούπα νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού (προαιρετικά)

Για το γλάσο
250 γρ. κουβερτούρα λιωμένη σε μπαιν μαρί
ή

1,5 κούπα άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
6-8 κουταλιές κακάο κοσκινισμένο
5-6 κουταλιές ζεστό νερό

Πώς το κάνουμε:
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό, μέχρι να λιώσει.
Προθέτουμε τα καρύδια και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι (μέσα στα οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν και τα μυρωδικά) και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε σε ένα πυρέξ 30χ35( ή αλλο ανάλογο ταψί) λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 35-40 λεπτά.
Όσο ψήνουμε το γλυκό, βράζουμε το σιρόπι 5 λεπτά.
Μόλις ψηθεί καλα το γλυκό και ροδίσει ελαφρά, το βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε προσεκτικά με το χλιαρό σιρόπι.
Εάν θέλουμε, μόλις κρυώσει περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας.(για το γλάσο με την άχνη ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνει σαν πυκνή κρέμα)

Λίγα μυστικά ακόμα
1 κούπα=240 ml
Όπως σε όλα τα σιροπιαστά, για να πετύχει το σιρόπιασμα το γλυκό πρέπει να έχει ψηθεί καλά-να έχει στεγνώσει εσωτερικά- αλλιώς πανιάζει.
-->
Βασισμένη στην "καρυδόπιτα της Σαρακοστής", αλλά με προσθήκη αλευριού και χυμού αντί κονιάκ, ώστε να είναι άλαδη.
sintagespareas