4/10/17

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΧΑΛΑΚΙΑ από υφασμάτινα ΚΟΥΡΕΛΙΑ

Η

...σύγχρονη εκδοχή της κλασσικής κουρελούς που γινόταν στον αργαλειό από κουρελάκια υφάσματος. 


Αλλά και αυτά τα χαλάκια φτιαγμένα απόκοτσίδες υφάσματος πλεγμένες από διάφορα παλιά υφάσματα, παλαιότερα ήταν πολύ συνηθισμένα και είναι πολύ πιοόμορφα από πολλά έτοιμα του εμπορίου για χρήση στο μπάνιο, στην κουζίνα, σε

υπνοδωμάτια.


Θα χρειαστείτε: 
υφάσματα από παλιά ρούχα ή λευκά είδη
- χοντρή βελόνα και κλωστή
- μια πετσέτα στο μέγεθος του χαλιού ή ένα κομμάτι χοντρή τσόχα ή όποιο άλλο μαλακό ύφασμα

1. Κόβετε τα υφάσματα σε λουρίδες πλάτους περίπου 3-5 εκατοστών, ανάλογα με το σχέδιοτου χαλιού και το πόσο χοντρές θέλετε να γίνουν οι κοτσίδες. 

2. Γαζώνετε ή ράβετε τις λουρίδες υφάσματος μεταξύ τους και επίσης ανάλογαμε το σχέδιο "ανακατεύετε" ή όχι τα χρώματα, δημιουργώντας είτε ομοιόμορφεςείτε ποικιλόχρωμες  μακριές  λουρίδες υφάσματος.3. Πιάνετε την άκρη των υφασμάτινων λουρίδων με μια παραμάνα ή με κολλητικήταινία σ΄ένα σταθερό σημείο και τις πλέκετεδημιουργώντας υφασμάτινες κοτσίδες που επίσης στερεώνετε στο τελειωμά τους με κολλητική ταινία ή καρφίτσες. 


Ο τρόπος που θα δουλέψετε σε ότι αφορά τομήκος και τον αριθμό των λουρίδων - κοτσίδων, εξαρτάται από τι σαςεξυπηρετεί και από το σχέδιο του χαλιού. Π.χ αν πρόκειται για ένα χαλάκι με ομοιόμορφο σχέδιο και χρώματα μπορείτε να φτιάξετε γαζώνοντας ήράβοντας μεταξύ τους τα επιμέρους κομμάτια πολύ μακριές λουρίδες και μόνον τόσες ώστε να πλέξετε μια μόνο κοτσίδα. 
Για σχέδια πιο περίπλοκα, με διαφορετικά μοτίβα - χρώματα θα φτιάξετεόσες κοτσίδες απαιτεί το σχέδιο, που στην συνέχεια είτε θα ενώσετεράβοντας μεταξύ τους ώστε τελικά να σχηματίσετε το χαλί από μια ενιαίαμεγάλου μήκους κοτσίδα ή ενώνοντας ράβοντας την μία με την άλλη κατά τον τελικό σχηματισμό του χαλιού, ανάλογα πάντα με το σχέδιο.


Ένας έξυπνος τρόπος για να ενώσετε πλέκοντας διαφορετικάκουρελάκια ανάμεσα σε ίδια κομμάτια υφάσματος, είναι να κάνετε μεψαλίδι μια τρύπα στο τέλος μια λουρίδας, εκεί να περάσετε το επόμενοκομμάτι υφάσματος και να συνεχίσετε το πλέξιμο. 
Αυτό το τρυκ θα σας διευκολύνει πολύ αν τα περισσότερα υφάσματά σας είναι μονόχρωμα και θέλετε να δώσετε στις κοτσίδες ανά διαστήματαδιαφορετικό χρώμα. 


4. Όταν ολοκληρώσετε το πλέξιμο,απλώνετε την πετσέτα, την τσόχα ή οποιοδήποτε μαλακό ύφασμα και ξεκινάτε νατυλίγετε-συναρμολογείτε πάνω του τις κοτσίδες σε σφιχτό σπειροειδή σχηματισμό, σε γραμμές ή σε όποια άλλη μορφή ανάλογα με το σχέδιο του χαλιού. 


Αν έτσι σας εξυπηρετεί και επιλέξετε πρώτα να σχηματίσετε ολόκληρο το χαλί και στην συνέχεια να το ράψετε πάνω στην πετσέτα, θα πρέπει ανά σημεία να στερεώνετε τις κοτσίδες με καρφίτσες, ώστε να είναισταθερό και θα τις βγάλετε μετά το ράψιμο. 

Διαφορετικά ράβετε με χοντρή κλωστή πιάνοντας με μεγάλες βελονιές ανά σημεία και τις κοτσίδες μεταξύ τους και αυτές με το ύφασμασταδιακά κομμάτι κομμάτι ενώ δίνετε σχήμα στο χαλί.  Και..

* To βασικό είναι να δημιουργήσετε σωστάκαι σφιχτά τις υφασμάτινες κοτσίδες.  


* Για τους λίγο πιο εξοικειωμένους με τηνραπτική είναι προφανές πως μπορείτε νατροποποιήσετε λεπτομέρειες στον τρόπο κατασκευής ανάλογα με τα σχέδια όπως και να προσθέσετε διακοσμητικά στοιχεία π.χ ναστριφώσετε μ΄ένα κομμάτι υφάσματος το τελείωμα πριν κόψετε το ύφασμα που πάνω του θα "στηθεί" το χαλί κλπ.

* Μ΄ένα κομμάτι χοντρό ναϋλον που θα κολλήσετε με ισχυρή κόλλα πάνω στην πετσέτα, ή όποιο άλλο ύφασμα επιλέξετε για το κάτω μέρος του χαλιού, θα αδιαβροχοποιήσετε εν μέρει την κατασκευή αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο μπάνιο ή την κουζίνα. * Αν τα υφάσματα που θα επιλέξετεπλένονται χωρίς να ξεβάφουν, το ίδιο ακριβώς μπορείτε να κάνετε για κάθε τέτοιο χαλάκι χωρίς φυσικά στίψιμο και σε όχιυψηλές θερμοκρασίες νερού. 

* Μια διασκεδαστική παραλλαγή, είναι αντί για ύφασμα να χρησιμοποιήσετε "κουρέλια" από πλαστικές σακούλες δημιουργώνταςαδιάβροχα χαλάκια για το μπάνιο ή για την είσοδο. Θα τις κόψετε σε λουρίδες και θα δουλέψετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αρκεί να μην είναι από τις οικολογικές που σε λίγο χρονικό διάστημα διαλύονται  :) και φυσικά όσοι ξέρουν και προτιμούν το πλέξιμο μπορούν να πλέξουν τέτοια χαλάκια με χοντρές βελόνες χρησιμοποιώντας ως νήμα ...κουβάρια φτιαγμένα από κάθε είδους υφασμάτινα κουρέλια

Nα πως..
Από το soulouposeto
-->
loading...